Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

Hissho magazin

Ez történt a magyar kendos és iaidos világban 2016-ban - Mihalik Hunor

A Magyar Kendo Szövetség (MKSZ) magas fordulatszámon pörgette, dehogy stílusosak legyünk erős kiai-jal tolta végig az évet. Mihalik Hunorral, az MKSZ főtitkárával néztük végig, mi is történt 2016-ban.

Kezdjük a hátulról. 2016. december végén megalakította a nem olimpiai sportágak tagozata a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ). Mit is jelent ez pontosan?

Az NVESZ tulajdonképpen ugyanazokat a munkákat folytatja, amit nem olimpiai sportágak tagozatként végzett a Magyar Olimpiai Bizottságon (MOB) belül. A kiválást mégis azért tartottuk fontosnak, mert így sokkal önállóbbak vagyunk. Például eddig a minisztériumokkal többnyire csak a MOB-on keresztül kommunikálhattunk, intézhettünk ügyeket, jövőben azonban már közvetlen kapcsolatunk lesz.

Az új szervezet megválasztott téged elnökségi tagnak. Mi lesz a feladatod pontosan?

Mészáros János elnök úrral, mi elég régóta aktív szereplők vagyunk ebben a közegben. Az NVESZ megalakulásakor egyfajta igény volt arra, hogy a vezetőség jelentősen ne változzon a nem olimpiai sportágak tagozatához képest, ugyanis az NVESZ megalakulására a működési hatékonyság növeléséért volt elsősorban szükség, és nem azért, mert a tagság elégedetlen volt a vezetőség munkájával. Így sok más kollégámmal együtt én is újra bizalmat kaptam. A felelősségi köröket pontosan még nem határozta meg az elnökség, de a korábban általam felvetett problémák megoldásán továbbra is dolgozni szeretnék, azaz a sportoktatói OKJ-s képzés finomhangolása, illetve a sportorvosi engedélyek követelményrendszerének összehangolása az általunk képviselt sportágak valódi igényeivel és követelményeivel.

Akkor nézzük, hogy mik voltak a 2016-os év jelentős eseményei a Magyar Kendo Szövetség szempontjából?

Most már hagyományosnak mondható, hogy év elején Budapesten rendezzük meg a Nemzeti Kendo Válogatottak Találkozóját. Ez a három napos versenygyakorlás annyira népszerű lett, hogy szabályoznunk kellett, hogy egy ország maximum két csapattal érkezhet. Ezt a találkozót ugyanis nem mennyiségi, hanem minőségi vívások gyakorlására hoztuk létre. Az év következő nagy eseménye a Kokushikan Egyetem delegációjának fogadása és az edzések megszervezése volt. Ennek kapcsán meg kellett tapasztalnunk, hogy a világ politikai eseményei ránk is közvetlen hatással vannak. A franciaországi terrortámadás miatt a Kokushikan Egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a szokásokkal ellentétben a teljes európai delegációt Magyarországra küldi, biztonsági okokból mellőzve Franciaországot. Több mint negyven diákról és oktatóikról kellett gondoskodnunk. Mindez komoly szervezést igényelt, és persze kitűnő lehetőség volt a kluboknak a magas szintű gyakorlásra.

A kendo válogatottnak sem volt ez könnyű év.

Annyiban semmiképpen sem, hogy a válogatott átalakulóban van, klasszisaink közül többen visszaléptek a válogatottságtól, így a generációváltás éveit kezdtük meg. Nyilván a legérzékenyebben Dubi Sándor távozása érintette a csapatot, de megértettük, hogy Sanyi életében máshová kerültek a hangsúlyok. Itt is szeretném megköszönni neki azt a rengeteg munkát, erőfeszítést, amit a magyar kendoért tett, és azokat a kiemelkedő eredményeket, amelyeket csapatkapitánysága idején ért el a magyar férfi válogatott.

Az új kendo válogatott elutazott Macedóniába az Európa-bajnokságra.

Az Európa-bajnokság a nehézségek ellenére sikeresen zárult. Juniorjaink közül Lukács Marcell és Komjáthy Tamás érmekkel tértek haza, és a férfiak is jól szerepeltek. Ha lesz is hullámvölgy, az már biztosan látszik, hogy Dubi Attila vezette válogatottnak nem kell hosszú évekre elbúcsúzniuk a sikerektől. Külön örömünkre szolgált, hogy a két sikeres juniorunk, Lukács Marcell és Komjáthy Tamás a nyár folyamán három hetet edzhetett Japánban a Kokushikan Egyetemen. Az MKSZ életében és a versenyévadban ismét jelentős állomás volt a Hungária Kendo Kupa, amelyen ismét 8. danos japán mesterek tartottak nagyon magas színvonalú szemináriumokat. Most már kimondhatjuk, hogy a Hungária Kupa biztosan beépült az európai kendo kultúrába, hiszen évek hosszú sora óta több, mint 14 országból érkeznek kendósok, és a létszám 200 fő körül mozog.

A következő nagy megmérettetés a Iaido Európa-bajnokság volt, amelyet Magyarország először rendezhetett meg.

Ez egy különösen nehéz feladat volt nekem, ugyanis a iaido válogatott edzője és az EB főszervezője is voltam egyben. Nem igazán szerencsés párosítás. Ezzel együtt igen sokat készültünk erre az eseményre mind edzés, mind szervezés szempontjából. A iaido válogatottban komoly felkészülési munka indult el, havonta egyszer válogatott edzés, illetve kötelezően részt kell venni a nemzetközi versenyeken. Az eredmény meg is mutatkozott: a magyar csapat harmadik helyezést ért el, Csabai Ferenc 1. dan kategóriában ezüstérmes lett, Budavári Anita pedig fighting spirit díjat kapott 3. dan kategóriában. Maga a versenyszervezés pedig számos szakmai kör szerint nagyon magas színvonalú volt. Ez persze az önkéntesek nélkül nem jöhetett volna létre, és az önkénteseink esetében is érzem, egy állandó csapat körvonala kezd kirajzolódni.

Összefoglalva hogyan értékeled az évet?

Minden szempontból ezt az évet fontos ugródeszkának tekintem, bár be kell vallanom, nem így terveztük. Fontos lépéseket tettünk a kendo válogatott megújulásáért, a hazai EB után a iaido válogatott munkájában is fontos változtatásokat hajtottunk végre, nagyon komoly szervezési tapasztalatokat szereztünk a 2017-es budapesti kendo EB szervezéséhez, és úgy tűnik, az MKSZ körül is a régi és megbízható emberek mellett új, friss arcok jelentek meg, akik új energiákat, szempontokat adnak a szövetségnek. Összességében nehéz, de szép évet zártunk. Segítőinknek, munkatársainknak, minden kendosnak, iaidosnak és jodosnak pedig boldog és eredményekben gazdag 2017-es évet kívánok.

Czifrik Balázs