Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

Hissho magazin

Renshi fokozatok hazánkban

A magyarországi kendo és iaido történetében először tettek sikeres shogo-vizsgát magyar mesterek. 2010 év végén mestereink Bárány Tibor és Vadadi Zsolt kendoban, Mihalik Hunor iaidoban szerzett renshi fokozatot.

A harcművészetekben való jártasság fokozatai, a kyu- és a dan fokozatok, az ismeretanyagban való elmélyülést mutatják, de azok számára, akik tanítanak, továbbadják a tudást egy egyedi, a dan fokozatokra épülő külön megnevezést hoztak létre, melynek összefoglaló neve a sho-go. A sho-go fokozatrendszeren belül három különféle szintet különböztetnek meg: renshi, kyoshi valamint hanshi.

2010 év végén mestereink Bárány Tibor és Vadadi Zsolt kendoban, Mihalik Hunor iaidoban szerzett renshi címet.

A sho-go cím elnyerésére a 6. dan megszerzését követően van lehetőség, azonban ennek megítélése nem jár automatikusan a 6.dan fokozat megszerzésével, valamint a jelölt életkorával. A sho-go cím az egyéni tudásszinten, a tanítási képességen és a harcművészet gyakorlása során megmutatkozó személyiségfejlődésen alapszik.

A 6. danra történt sikeres vizsgát követően további egy év kivárási idő után kezdeményezhető a renshi fokozatra történő vizsga. Kyoshi fokozatot 7. danos mester szerezhet, a kivárási idő minimum két év. Hanshi fokozatra történő vizsgát a mesterek a sikeres 8.dan fokozat megszerzését követően, de legalább nyolc év kivárási idő után kezdeményezhetik. Az egyes fokozatok megszerzéséhez mindig feltétel, hogy a jelöltnek meg kell felelnie a helyi illetve nemzeti kendószövetség követelményeinek, szűrővizsgán kell átmennie, engedélyt, illetve ajánlást kell kapnia a kendószövetség elnökétől. Csak ezek után teheti le a kendo elméleti alapjait, szellemiségét érintő írásbeli vizsgát.

Forrás: Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub