Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

Hissho magazin

Őszi edzőtábor Kusama senseiel (2015)

Nagyszerű tábor és sikeres vizsga - Gyurcsok Virág beszámolója következik

Sikeresen túl vagyunk egy információban gazdag edzőtáboron Kusama senseiel. Ez már a második edzőtáborom volt vele, és újfent kellemesen csalódtam, hogy a szigorú japán tekintet, milyen energikus, jó kedélyű embert takar. Bár néha nehezen emésztettem meg, hogy a szigorú kata magyarázások közepette hirtelen elmosolyodik, egy poénnal vagy történettel próbálja oldani a hangulatot és mosolyt csal vele mindenki arcára.

Maga a tábor egy nem éppen kellemes esős reggellel kezdődött, művészi folyamat volt számomra egyáltalán a Tüske csarnok bejáratát megtalálni, de telefonos segítséggel az is megoldódott. Szokás szerint az elsők közt érkeztem így szinte mindenkivel találkoztam aki később megérkezett. Mindig meglepődök, hogy edzőtáborról edzőtáborra egyre több ismerőst köszöntök és jövünk össze érdeklődni egymás hogyléte felől. Természetesen a sensei óramű pontossággal megérkezett, így 10 órakor kezdetét vette a gyakorlás.

Sok új ismerettel gazdagodhattunk az etikett és a reiho tekintetében. Illetve a ruházat kinézete és miben léte is palettára került. Át vettük a 12 Zen Nihon Kendo Renmei formagyakorlatot. A sensei kitért a sarkalatos pontoktól kezdve az apró részletekig mindenre. Ezt már tavaly is tapasztaltam nála, hogy milyen rendületlenül próbálja elmagyarázni és megmutatni a helyes technikát a gyakorlásban, mindezt a szombati napon. Majd a vasárnap délelőtt a reiho tökéletesítéséről szólt, illetve itt került szóba a ruházat is. Érdekes volt tapasztalni, hogy a japán világban mekkora jelentősége van a színek sugallatának, mennyit elmond egy emberről pusztán az h a ruhája hogyan áll, milyen színben van és az hogyan illik rá. Majd az ebéd szünet után kezdődtek a vizsgák. Én magam is a vizsgázok kicsiny táborát gyarapítottam. Kellemes izgalommal töltött el, hogy megint a sensei előtt tehetem le a vizsgát, mivel a tavalyi évben ugyanezen az őszi táboron tettem le a 2.kyu-t. Ott a sensei miután mi felálltunk a vizsga helyünkre, hajszálpontosan leült elém, nem kis riadalmat keltve bennem, hogy így kell végig csinálnom a dolgot, de sikeresen vettem az akadályt. Idén, a vizsga elején még fényképeket készített a sensei, majd majdnem elém letelepedett, bár most így egy asztal is volt közöttünk, de a tavalyi évnek hála tekintetének kereszttüze nem keltett akkora riadalmat bennem. Minden vizsgázó sikeres vizsgát tett, így négy új 1.kyou-sal gazdagodott a létszám.

A magyarok iránti elhivatottságát véltem feltűnni abban, hogy a vezénylési szavak egy részét és a számolást megtanulta magyarul. És kifejezetten meglepett, hogy jó kiejtéssel abszolválta a dolgot. A magyarázatokat a katákhoz, Abe Tetsushi Sensei tolmácsolásában élvezhettük. Természetesen a közös fényképek sem maradhattak el, bár most fokozatok szerint a csoportokkal is lefényképezkedett, ami engem meglepett, bár valószínűleg nem új keletű a dolog nála. Így mindenki megőrizhette a tábor felejthetetlen élményét pár közös képben a senseiel.

Gyurcsok Virág